Hamsun-jubileet på Vikna folkebibliotek
Publisert: 26.10.2009 av Trine Kvalø

Knut Hamsund 1859-1952.
I forbindelse med Hamsun-jubileet er båten på biblioteket nå fylt av bøker av og om Hamsun, i tillegg til filmer basert på noen av bøkene hans.

Knut Hamsun (født 4. august 1859 i Vågå som Knud Pedersen, død 19. februar 1952 på Nørholm) var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga mer enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen.

Det er sagt at han med gjennombruddsromanen Sult (1890) innvarslet det 20. århundre. Markens grøde (1917) ble belønnet med Nobelprisen.

Som ung opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Hans mest kjente verker fra 1890-årene som Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «Nordlandsromaner».

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også har blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger. I norsk litteraturhistorie er det etter hvert brukt mange krefter for å forstå «gåten Hamsun», dvs. forholdet mellom den beundrede kunstneren og hans omstridte politiske synspunkter.

(Kilde: wikipedia)
Oddbjørn Ulsund:
Servicetransport i Vikna!
Lagt inn 22.10.14
Gudrun Edvardsen:
Klubb for Amatørmalere
Lagt inn 20.10.14
Aktivitetstilbud i svømmehallen.
Lagt inn 27.09.14
Aktivitetstilbud i svømmehallen.
Lagt inn 27.09.14
Anne Grethe Eriksen: